Tennis toernooi Dongen 4 september

Donderdag 20 september 2012

Nieuws uit dongen

Print dit bericht Email dit bericht naar een vriend(in)

"Tennis mee en steun meteen een geweldig goed doel!"

Het is inmiddels alweer zo'n 4 jaar geleden dat Betty en Matthé Koenen met hun gezin een vakantiereis maakten naar Indonesië. Ze genoten volop van al het moois wat dat land te bieden heeft, maar merkten ook dat het land een andere kant heeft. Een kant met armoede en nog jonge kinderen die zelfstandig  moesten zien te overleven. "Toen we thuiskwamen bleef die andere kant me toch wel achtervolgen, het bleef een beetje 'broeien' om daar iets mee te doen", vertelt Betty. "En toen ik via internet in oktober 2011 het verhaal tegenkwam van een Dongens echtpaar, dat zich inzet voor het weeshuis Panti Asuhan Destawan in Bali wist ik meteen dat dit mijn kans was om in actie te komen."

Betty besloot contact op te nemen met het bewuste echtpaa. "Tijdens een verblijf op Bali enkele jaren geleden zijn zij per ongeluk bij dit weeshuis terechtgekomen terwijl ze eigenlijk naar een ander weeshuis op weg waren. Het weeshuis wordt geleid door Ketut Suterisna, een leraar van 42 jaar. Er wonen op dit moment 30 jongens en 20 meisjes in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. De meeste kinderen komen van Java. Daar waren zij, net als hun ouders gedoemd tot het werken op de rijstvelden, omdat er geen geld is voor een schoolopleiding. Veel kinderen hebben wel ouder(s), maar deze zijn te arm om hen een toekomst te bieden," aldus Betty Koenen.

Hard nodig
Tijdens het eerste gesprek met het echtpaar van der Giessen hoorden Betty en Matthé dat het in het weeshuis nog aan allerlei voor de hand liggende zaken ontbreekt. "Voor water zijn ze afhankelijk van de rivier en de bron in de buurt. Er is geen elektriciteit. Ze maken met zijn allen gebruik van één kleine mandibak, een bak met water en daarin een pannetje , waarmee ze zich kunnen wassen, naast een statoilet. Het huis heeft geen ramen of deuren." Betty wist het zeker: "hier gaan we iets mee doen, we gaan meehelpen om dat weeshuis langzaam maar zeker op te bouwen tot een plek waar het voor de kinderen goed en veilig is."

Helpen
In november gaan Betty en Matthé naar het weeshuis om mee te helpen met de vele zaken die nog moeten gebeuren. "Maar natuurlijk proberen we ook op ander gebied ons steentje bij te dragen", zegt Betty, "we zijn ook bezig om extra financiële middelen bij elkaar te brengen zodat er nog meer mogelijk gemaakt kan worden in en rond het weeshuis. Hiermee zijn we een tijdje geleden al begonnen. Zo loopt er bij onze vereniging, tc Bas Dongen, een statiegeldbonnenactie"

Tennistoernooi voor het weeshuis
Daarnaast organiseert Betty samen met Hilde Looij op 4 september een tennistoernooi op de banen bij BAS Dongen. "Met een heleboel activiteiten: Denk bv. aan de stoelmassage of de gezichtsbehandeling. Beiden door gediplomeerde behandelaars. Ook komt er gedurende de dag iemand schminken, leuk voor je (klein)kinderen! Verder zijn er echte Balines sieraden te koop, en zijn er lekkere hapjes. En er is een loterij met veel mooie prijzen die door het Dongense bedrijfsleven beschikbaargesteld zijn. Gedurende de dag zijn ook Frits en Diana aanwezig, de initiatoren van de steun aan dit weeshuis