Brief donateurs dec. 2016

Donderdag 15 december 2016

Hallo vrienden van Ons Weeshuis,

Hier eindelijk weer een levensteken van ons en Ons Weeshuis.

Nadat we teruggekomen zijn in mei 2016, zijn we gaan kwakkelen met onze gezondheid en dat is nog steeds niet helemaal over.

Vandaar dat we u nu vanuit Nederland berichten en niet vanaf Bali.

Gelukkig zijn er heel veel mensen en donateurs naar ons weeshuis geweest dit jaar.

Vanaf oktober tot december hebben donateurs, Corrie en Peter de honneurs waargenomen en weer met een Nederlands oog naar de gebouwen en de spullen gekeken.

Ook nu waren er weer veel dingen aan vervanging toe.

We zijn de kinderen en Pak Ketut aan het leren dat alles onderhouden moet worden en niet wachten tot het in elkaar stort en het dan kapot en wel achterlaten.

En dat is een hele klus of het nu gaat om de gebouwen of de brommers of de laptops of de bedden of noem maar op het blijft moeilijk te begrijpen voor ze.

Ook op Bali wordt alles heel erg snel duurder, gas, licht, water en de gewone basisbehoeften zijn de laatste tijd met minimaal 20% gestegen, we hebben alle vaste kosten, die wij als donateurs dragen met 30 % verhoogd en dat was echt nodig.

Gelukkig kunnen we dit nog steeds rondbreien, maar de extra’s worden minder.

Misschien wilt u eens in uw vrienden- familie- of kennissenkring over ons weeshuis praten of de website www.yayasan-bali.nl doorgeven.

Facebook kan ook: Ons Weeshuis Yayasan Bali .

Elke euro per maand is welkom.

Voor de kinderen willen we steeds een beetje meer doen, bv. naar het waterpark gaan,  klein beetje geld geven en dan mogen ze daar zelf iets voor kopen in Singaraja, wat een feest kan dat zijn.

Ook hebben we nu 7 kinderen die zijn gaan studeren, 3 op de universiteit in Singaraja en 4 in Denpasar, dit is allemaal door Pak Ketut geregeld.

Hij heeft voor onderdak gezorgd in een ander weeshuis en voor de kost moeten ze daar werk verrichten, dat is niet erg, maar het is geen vetpot, dus ook hen willen we af en toe een extraatje geven.

Dan zijn er nog een paar brommers, die zijn echt niet meer weg te denken uit het straatbeeld op Bali en ook ons weeshuis moest er aan geloven.

Zowel voor onze studenten als in Sawan zelf en die moeten onderhouden en vernieuwd worden.

Hetzelfde geldt voor de laptops, ook onze kinderen kunnen niet meer zonder om hun huiswerk te maken. Over Wifi denken we nog na, weer een extra last die elke maand betaald moet worden. Nu soms met een dongel maar dat is ook niet alles.

Een goede oplossing hebben we nog niet, maar wij zijn daar ook niet zo in thuis.

Toch wat we met z’n allen in 6 jaar tijd bereikt hebben, kunnen we heel trots op zijn.

We hopen dit nog lang in stand te kunnen houden samen met u.

Hieronder nog een paar herinneringen:

In mei 2010 hebben we samen met Freddy ons weeshuis gevonden

!   zo zag het er uit.

In januari 2011 ernaar toe, maar nu met een zakje geld, van een aantal mensen gekregen, die erin geloofden.

En nu december 2016

Het is een mooi huis geworden wat onderdak biedt aan ong. 30- 35 kinderen uit de buurt van Sawan waarvan de groot- en/of ouder(s) zelf geen geld hebben om de kinderen naar school te laten gaan of de noodzaak er niet van in zien.

In die 6 jaar hebben we heel veel hulp gehad van vrijwilligers en mensen die spontaan een grote inzamel- actie hadden georganiseerd.

Ook een heleboel donateurs hebben de weg naar Ons Weeshuis gevonden en zien dan met eigen ogen waarvoor ze hebben gegeven.

Pak Ketut is nog altijd dezelfde spontane man die alles draaiende houdt.

Ibu Ari is onze ogen en oren en nooit is iets haar teveel.

Mèmé , onze kokkie, die om 4 uur ’s morgens opstaat om rijst te koken en ‘s middags en ’s avonds als de kinderen uit school komen ook weer zorgt dat er eten klaar staat.

Pak Freddy, onze chauffeur en toeverlaat, hij heeft al heel wat mensen vanuit het zuiden naar het noorden gebracht met veel plezier en voor de kinderen heeft hij altijd een luisterend oor als hij vanuit het zuiden komt.

Zijn vrouw Ibu Ema komt dan heel vaak mee en heeft dan lekker eten gekookt voor de kinderen.

Wilt u alles nog eens allemaal terugkijken ga naar de website www.yayasan-bali.nl  en kijk hoe we begonnen zijn.

Rest ons nog u een fijne kerst en een gelukkig en gezond 2017 te wensen en vergeet Ons Weeshuis niet.

Frits en Diana.