6 weken stage van Cindy en Suzanne maart tot juni 2013

Vrijdag 07 juni 2013

Zes weken geleden begon ons grote avontuur in Ons Weeshuis.

Na eerst een dagje kennis te hebben gemaakt met de kinderen,  hebben we op  de tweede dag de metingen voor ons onderzoek uitgevoerd.

We hebben  aspecten als ; coördinatie, lenigheid, snelheid, conditie en kracht gemeten. Dit allemaal in verschillende testvormen de ene test werd sneller begrepen dan de andere test.  Wat uiteindelijk hilarische momenten opleverde.

Gelukkig hebben we bijna alle meetgegevens weten te verzamelen,  echter hebben we de conditie test achter wegen gelaten omdat het maar liefst 40 graden was. We konden het de kinderen niet aan doen om met dit weer een duurloop te laten uitvoeren.

De dag hierna begon onze interventie periode, bestaande uit; om de dag een beweegprogramma uitvoeren met de kinderen. Elke keer komt er een ander aspect uit onze meetvariabelen aan bod.

Zo starten we met een circuit, waarin de kinderen ploeteren, lachen  en ondertussen ook nog eens werken aan hun krachtvermogen! Elke keer, aan het einde van de middag, doen we een eindspel. Vaak is dit er een met heel veel gelach en tegelijkertijd een stiekeme combinatie voor het trainen van de conditie van de kinderen.

Zo spelen we tikkertje, verstoppertje, Anna Maria koekoek, flessenvoetbal, volleybal, stand in de mand, schipper mag ik over varen en lummelen. Het is geweldig om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn en hun inzet voor de volle 100% tonen!
De daarop volgende dag starten we met een estafette parcours, erg leuk om een klein beetje competitie in de oefeningen te gooien. De kinderen moeten op de tafel springen, springtouwen, rondjes om de stoel rennen, de trap op en af en dat alles zo snel mogelijk.

Uiteraard worden ze beloond met een leuk eindspel! De weken vliegen voorbij en de dagen worden afgewisseld met; circuit, parcours, estafettes en saaie droge lenigheids oefeningen.

We voeren zelfs een keer een waterballonnen gevecht, je ziet de kinderen kijken; ‘kan ik het maken om op hun te gooien?’, maar als wij ook maar 1 waterballon in de richting van de kinderen lanceren zijn we toch echt de pineut! Drijfnat maar met een smile van oor tot oor gaan we deze dag van het weeshuis weg.

Daarnaast hebben we een geweldig uitstapje voor de kinderen weten te organiseren, we hebben dolfijnen gekeken!! Met in totaal 26 kinderen, een lading pisang goreng en cola in overvloed vertrekken we om 06.00 met de bootjes de zee op.

Prachtig om de gezichten te zien wanneer veel kinderen dit voor het eerst meemaken. Ze zijn; blij, zenuwachtig, bang, enthousiast en vrolijk tegelijk.Helemaal wanneer de eerste dolfijn wordt gespot, zijn ze niet meer te houden! We zien de kinderen genieten, maar wij misschien nog wel meer…

Bij het weeshuis, delen we de dinerroom in met verschillende vrolijk gekleurde boxen. Gevuld met EHBO spullen vanuit Nederland, speelgoed en tekenmateriaal.
Tot slot hebben wij een seksuele voorlichting mogen verzorgen aan alle kinderen boven de 12.

Ibu Ari was hierbij aanwezig, op deze manier konden onbegrepen dingen worden vertaald van en naar de kinderen. We starten met het geven van de voorlichting aan de meisjes. Eerst maar eens de vraag wat seks überhaupt is, de meeste meisje beginnen namelijk al te giechelen als ze het woordje seks alleen al horen. Daarna komen onderwerpen als; aids, soa’s, zwangerschap en voorbehoedmiddelen aan bod.
Na de groep meisjes zijn de jongens aan de beurt, hun staat dezelfde voorlichting te wachten als de meisjes. Tegen onze verwachtingen in waren de jongens erg serieus en durfden gewoon vragen te stellen.

Bij de jongens zijn we diep ingegaan op het gebruik van condooms, het was even wennen maar even later hebben ze het allemaal geoefend op een houten penis. Alle jongens hebben een voorraadje condooms gekregen, je weet immers maar nooit..
Ook al hebben de kinderen maar iets onthouden van wat we allemaal verteld hebben, alle beetjes helpen en is een stap in de goede richting!

Na de leuke uitstapjes moest er ook nog een her-meting worden uitgevoerd. Op deze manier  kunnen we de cijfers van de eerste meting vergelijken met de gegevens van nu. Hierdoor kunnen we zien of de kinderen een vooruitgang hebben geboekt, met dank aan, de beweegprogramma’s van de afgelopen 5 weken.

De gegevens zullen we in Nederland moeten verwerken en uitwerken in een artikel om hopelijk een dikke voldoende te krijgen voor ons project.

Na een zeer mooie, soms vermoeiende, intensieve, leerzame en bijzondere periode van zes weken samenwerken met de kinderen komt er helaas een einde aan.

De laatste dag bestaat totaal onverwacht uit heel veel knuffelen, tranen, kleine zelfgemaakte cadeautjes, beloftes om terug te komen en bijzondere momenten die we altijd moeten koesteren. Blijkbaar hebben we nog veel meer voor de kinderen betekend dan we ooit hebben durven dromen en dat in combinatie met voor ons een leerzaam schoolproject.

 
‘Ons weeshuis’ bedankt, deze periode hadden we voor geen goud willen missen!!

voor meer foto's zie fotoboek.