Positief en negatief nieuws

Woensdag 25 december 2013

Beste donateurs,

Wij willen u allen ook namens Pak Ketut en de kinderen een fijne kerst en een gezond en gelukkig 2014 wensen en dank u wel voor alle steun , die u ons dit jaar weer gegeven heeft.

Zoals u weet zijn we al een flink aantal keren in ons weeshuis geweest deze reis.

Eerst wilde het niet vlotten, omdat onze vaste aannemer Kadekkie geen mensen over had om in onze yayasan te werken,

Hij heeft 5 projecten onder handen en heeft al zijn personeel daarbij nodig.

Erg jammer, want van Kadekkie kunnen we op aan en weten dat alles dan altijd keurig gedaan wordt, hij denkt "westers" met ons mee.

Nu moeten we het weer doen met een aannemer van Pak Ketut, een beste man hoor,maar denkt en doet Balinees, ja zeggen en nee doen.

Dit is niet laatdunkend bedoeld, mensen die op Bali / Indonesië geweest zijn, begrijpen dit.

Eerst het goede nieuws:

zoals u op de foto's kunt zien, is er een nieuwe (tweedehands) brommer.

Een nieuwe kleine kamar mandi achter het jongens gebouw is op hoogte, ook de drainage is al voor een deel klaar daar.

Ook een septic tank is aangelegd.

Achter de buitenkeuken is een flink stuk vloer gemetseld en dat is ook goed.

Maar dan,

de drainage langs de hele achterkant met uitloop achter in de rivier, ( wat wij belangrijk vinden en ook gezegd hebben als eerste te doen) is nog niet gedaan.

Hier zijn wij behoorlijk kwaad over geworden en hopen dat ze het nu begrepen hebben en er gelijk aan beginnen.

Iets nog erger :

er staat een fundament voor de gazebo / woonkamer van 3 en een half bij 4 meter, hadden afgesproken 6 bij 4 ongeveer.

Waarom dit gedaan is begrijpen we nu een beetje van Pak Ketut,

De tempel ingang aan de overkant moet een vrij uitzicht hebben, daar mag niet voor gebouwd worden!

Ja ja, die goden hebben hier heel wat in de melk te brokkelen!

Heel vaak zeggen wij 's lands wijs 's lands eer, maar waarom heeft Pak Ketut dat niet gezegd toen we er over gepraat hebben of hij die woonkamer ook een goed idee vond.

Dat gaat als volgt,

wij vragen wat hij graag wil, weet/ zegt dan niets.

Dan komen wij met voorstellen en dan is het:

Ja Ibu Ja Bapak up to you, no Pak Ketut it is your project you must degree with it.

No no no Bapak en Ibu up to you.

Dat gaat dan 5 minuten zo door en dan denken wij, hij vindt dat ook een goed idee.

Maar...... deze keer dus niet, want de tempel en de goden zijn heilig, maar dat zegt hij niet tegen ons, want in Indonesië zeg je geen nee, altijd ja en daarna toch niet/anders doen.

Kent u die aapjes van horen, zien en zwijgen, daar lijkt het soms een beetje op.

Heel vervelend allemaal en we hebben het werk voor de woonkamer / gazebo laten stoppen.

Eerst maar weer eens praten met Pak Ketut en de aannemer.....allebei 3 dagen onbereikbaar.

Maandag terug gegaan naar het zuiden voor kerst en jawel 's avonds een telefoontje van Ari dat Pak Ketut een ander nummer heeft.

Arme Ari, voelt zich echt verantwoordelijk namens ons,maar hier is zij ook niet tegen opgewassen.

Wij laten nu even niets van ons horen naar Pak Ketut toe.

Hij moet maar eens goed na gaan denken en wij ook.

1 januari is hij weer aan de beurt, even alles aan beide kanten laten bezinken en we starten het nieuwe jaar weer met frisse moed.

Jammer en sorry dat wij dit moeten vertellen aan jullie, maar we blijven eerlijk en er kan ook wel eens iets niet goed gaan en dan moeten jullie dat ook weten.

Er gaan best wel oplossingen komen, maar op dit moment is het even geen goed bericht.

We hopen dat jullie begrijpen dat we dit moeten vertellen.

Eerst lekker kerst en oud en nieuw vieren en in 2014 hopen we alleen goed nieuws te kunnen vertellen.

Iedereen fijne kerst dagen en een hartelijke groet van ons,

Frits en Diana.

Laatste nieuws, ook niet leuk.

Er is vannacht ingebroken bij Ibu Ari onze coördinatrice.

Hun eigen laptop weg, Gedé zijn laptop van het werk weg en Ari's tas met inhoud.

Ze vond hem later terug met alleen nog het pasje van de ABN erin.

Haar eigen pasje, telefoon en geld foetsjie.

Voor hen geen goede kerst op Bali, sneu.

Kort bericht.

Zondag 08 december 2013

Het contract met de aannemer is getekend.

Na flink onderhandelen gaat hij het volgende voor ons doen.

Nog meer betonnen drainage-geulen langs heel de zijkant van ons weeshuis met een afvoer naar de rivier.

Mandi kamar ( badkamer) achter het jongens gebouw en voor de jongens ook een overdekte droog ruimte.

Een grote gazebo ( zeg maar huiskamer maar dan open) van 6 bij 4 meter.

Daarna nog een aantal kleine herstel dingen.

Er blijven nog een aantal dingen over, maar eerst dit klaar en dan kijken we verder hoeveel geld we nog over hebben.

We willen ook graag de kinderen één keer zakgeld geven met nieuwjaar.

Er zijn al een aantal donateurs die hiervoor geld hebben gestort, maar wie nog mee wil doen ....heel graag.

We willen de grote kinderen 100.000 rp. geven en de kleintjes 50.000 rp. ( 10 en 5 euro)

Ze mogen  helemaal zelf weten wat ze ermee doen, ze hebben nooit geld en dus gewoon eens kijken wat ieder ermee doet.

Daar horen jullie later over.

We hebben ook een tweedehands brommer gekocht, (foto mislukt komt de volgende keer), de groten kunnen de kleintjes hiermee naar en van school halen en de gastank wisselen en andere boodschappen mee doen.

Er was een hele oude van Pak Ketut, maar die was echt aan zijn eindje.

Dit was echt nodig, de mensen die ons weeshuis bezocht hebben weten hoever het lopen is naar de dichtst bijzijnde winkel.

Jullie horen weer van ons binnenkort, er staan ook nieuwe foto's op de website en kijk ook eens op Facebook:   Ons Weeshuis Yayasan Bali

PS de nieuwe aanplant begint te groeien, het regen seizoen is nog niet echt begonnen dus we blijven hopen dat het goed gaat komen.