Januari 2011

Dinsdag 25 januari 2011

bij ons is het nu dinsdag 25 jan. 18.00 uur.

Het heeft even geduurd maar nu hebben we ook iets te vertellen.
Na heel veel overleg (handen en voeten werk) met de leiding de grote kinderen en natuurlijk de priester erbij en nog hulp van een Balinese vrouw van Hotel Starlight, zij heeft via de telefoon geholpen als we er helemaal niet uitkwamen.

Ga nu niet denken dat we een zonnesteek hebben,
maar de bedoeling is nu een nieuwe keuken (wordt gemaakt waar nu konijnenhok staat, dus recht tegenover de ingang) van 8 bij 4 meter helemaal afgewerkt behalve tegels, dat heet keramiek hier en is best duur, in ieder geval op dit moment, misschien volgend jaar en een badkamer voor de meisjes van 4 bij 3 meter ook afgewerkt maar ook zonder tegels..
Dit was de uitkomst van overleg met iedereen en de priester heeft gelijk even gekeken wanneer de maan goed staat om te beginnen met bouwen en dat is 31 januari 2011.

De aannemer heeft een berekening gemaakt en als die klopt en daar gaan we van uit dan is al het geld op, echt helemaal op.
We hebben onze toestemming gegeven en de eerste aanbetaling een uur geleden gedaan.
We hopen dat iedereen het er mee eens is het ging vanochtend in zo een stroomversnelling dat ik geen tijd had om eerst met jullie te overleggen.
Gisteren avond wisten we al iets en hebben toen samen de voor en tegen afgewogen er was geen internet de kaartjes waren op.
Achteraf misschien maar goed want we hadden het samen al moeilijk genoeg.
De prijs wisten we ongeveer, maar durfden het niet te geloven en daar kwam bij dat je op twee gedachten hinkt.
Ten eerste laten we nu eerst het huis een beetje leefbaar maken en nog niet een gebouw erbij zetten.
Ten tweede dit is hun keus, wij kunnen het wel anders zien maar iedereen wilde dit erg graag.

Een aparte keuken met kookoven ( zoiets als op de foto staat) en afvoer kanaal en een twee pits gaskomfoor en genoeg ruimte om daar allemaal samen te eten, voorlopig op de grond want geld voor banken en tafels is er voor dit jaar niet meer, voor hun geen enkel probleem (voor ons wel, maar dan weer wat doet onze mening daartoe.

Een badkamer voor de meisjes van 3 bij 4 meter inclusief mandi bak en toilet, ze waren door het dolle heen.

Misschien volgend jaar de jongens aan de beurt!

Het water voor de mandi bak moet uit ‘de bron' komen, zijn er nog niet achter of dat de rivier of een echte bron is, maar de jongens halen dat met emmers (doen ze nu ook) dus die krijgen meer werk, maar ook dat vinden ze niet erg.

Lieverds dit is misschien een beetje rare brief, maar ons hoofd zit zo vol van alle info en toch grote beslissingen nemen en eerst de hele tijd lijkt er geen schot in te zitten en dan opeens alles.

Een rustige brief met veel meer wetenswaardigheden volgt eind van de week.
We hebben onszelf voorgenomen om morgen even rust te nemen en donderdag de verjaardag van onze oudste kleindochter te vieren zonder dat we met andere dingen bezig zijn.

Ook vandaag nog 20 matrassen besteld na een heleboel pingelen en weglopen en alle komedie erbij is het gelukt om ze voor de prijs te krijgen die wij wilden betalen.

Jullie zien we zitten niet stil om ander mans geld uit gegeven te krijgen, maar de bodem is nu echt heel erg in zicht.

We hebben een nog grotere verlanglijst en hij wordt alleen maar langer, dus we hopen dat jullie het met dit alles eens zijn en we volgend jaar zeker weer zo een bedrag mogen mee nemen naar Bali om nog een heleboel meer te doen.

Het is erg leuk om te geven en blije gezichten te zien van mensen die niets hebben en met alles tevreden zijn.

Wij zouden willen dat jullie er allemaal bij konden zijn om dit mee te maken.
FANTASTISCH en ook heel erg bedankt van de kinderen en Pak Ketut, zij begrijpen heel erg goed dat wij weer door jullie geholpen worden.

Als het allemaal volgens planning verloopt zou de openings ceremonie gehouden kunnen worden voor 9 april, dan moet alles klaar zijn en kunnen wij er nog bij zijn.

Er zal nog best van alles mis gaan door verkeerde communicatie en Balinese vergeetachtigheid, maar voorlopig hebben we er vertrouwen in.

Zaterdag of zondag vertrekken wij weer naar Canggu en gaan dan rond 15 feb. weer hier naar toe terug om de bedden te brengen en te kijken hoe de bouw vordert.

Wij zitten deze week in hotel Starlight in Lovina ongeveer drie kwartier rijden (16 km.) van ons weeshuis, dichterbij was echt niets te vinden of te duur of te ranzig voor woorden.

Lieverds dikke kus van ons,
Frits en Diana.


Hallo donateurs van

Donderdag 20 januari 2011

We zijn goed aangekomen op Bali.

De derde dag naar de 'timmerfabriek' gegaan en het eerste bed bekeken, het ziet er goed uit en we hebben een nieuwe order geplaatst voor nog 9 stapelbedden, dit allemaal dank zij jullie.
Stom genoeg had ik mijn fototoestel vergeten en toen we de volgende dag nog even terug gingen was het al uit elkaar gehaald.

Niet zo vreemd, want zoals je op de website kan zien is het maar een hele kleine ruimte en zijn ze al aan het tweede bed begonnen.
In totaal hebben ze voor het maken van de bedden een maand uitgetrokken, ze worden allemaal op de hand gemaakt.

Zaterdag is onze eerste dag in "ons weeshuis" en hopen dan een heleboel blije gezichten te zien als we het goede nieuws over de bedden, het gasstel en het geld kunnen vertellen, wat we gekregen hebben van jullie allemaal.
We hopen genoeg te hebben voor een keuken en of badkamer.
Beloof dat ik het fototoestel dan meeneem.

Nu iets over Bali:
geld dat gaat in roepia's gemakkelijk rekenen 100 euro is 1.000.000 rp, de koers van zowel de rp. als van de euro schommelt nogal, dus we houden het aan de veilige en makkelijke kant.
1 bed kost 700.000 rp. is dus 70 euro.

Een hele hoop geld voor hier, maar het is ook een "luxe" artikel.
Nog meer luxe artikelen zijn lakens, die gaan we proberen te laten maken door onze kleermaker,waarschijnlijk koopt hij een hele rol wit katoen in Denpasar en knipt en naait dan zelf de lakens, dit om de kosten te drukken.

Meer luxe artikelen zijn bv. stoelen (ook van plastiek), banken, tafels, vloerbedekking, zeil, tegels (keramiek noemen ze dit hier), sterke drank en bier.

Een gemiddeld salaris hier op Bali voor zowel man als vrouw die werkt in een hotel of een villa hebben een salaris van tussen de 600.000 rp. en 1.000.000 rp. per maand is tussen de 60 en 100 euro voor 6 dagen per week werken van 6 uur.
Voorwaarde is dat je Engels spreekt en een beetje kan schrijven.

De armen ( en dat zijn er heel veel) werken op het rijstveld en in de bouw zij verdienen gemiddeld 10.000 rp. is 1 euro per dag voor werk van zonsopgang tot zonsondergang (ong.12 uur), daaraf 3 uur op het heetst van de dag, dus 9 uur 7 dagen per week en om het weekend op zondag vrij om familie op te zoeken.

De echte rijken zijn oude adellijke families of boeven
Wie rijk is wordt rijker (of hij moet alles vergokken), wie arm is blijft arm.
Van de rijken weet ik niets, kom ze niet tegen in de gelegenheden waar wij als toerist naar toe gaan.
Waar zij verblijven kunnen wij niet betalen.

Huizen :
Als je ouders een stukje grond hebben is het gebruikelijk dat de zonen bij de ouders blijven wonen, als ze trouwen wordt er een hutje bij gebouwd.
De meisjes gaan dus in de kampong van de man wonen.
Als je ouders geen stukje grond hebben kan je een huisje huren echt klein kost 4 á 6.000.000 rp. per jaar, voor de gemiddelde een half jaar salaris!
1 kamer huren (3 bij 3 ) in een soort flatgebouw wordt ook veel gedaan dan zijn ze ong. 1 á 2 miljoen kwijt en daar woon je dus met je vrouw en je kinderen totdat je meer gaat verdienen en dan kan je een huisje huren.
Als het je echt enorm goed gaat koop je een stukje grond ( wat zo langzamerhand onbetaalbaar wordt ) en steek je je diep in de schulden met woeker rentes om er een huisje op te zetten.
Dus logisch dat ze er van alles bij moeten beunen om rond te komen.

Wat wel heel veel Balinese mensen doen is , als zij 25.000 per dag verdienen geven ze 5000 aan een nog armere, zij zeggen 20.000 is genoeg voor mij per dag meer heb ik niet nodig.

Leven:

Er ligt 1 soms 2 matrassen in de slaap/ kamer en daar slaap je allemaal op.
Een aanrecht met een waterkraan en één pits gasstel.
Een ruimte zo groot als een Ned. toilet doet dienst als badkamer, een hoge betonnen bak en een steelpan, dat is de douche en een hurk toilet.
Ze zitten op de grond of buiten op een soort tafel van 2 bij 2 met een dakje daarboven, van riet of golfplaat en daar praten en eten zij en brengen hun vrije tijd door.

Dit is een kleine impressie over het leven op Bali en daar zijn uiteraard nog grote verschillen in.
Dit is een beetje onze ervaring.

We hopen nog een boel dingen mee te maken, dus vergeet niet af en toe een keer op de website te kijken www.yayasan-bali.nl of op de facebook pagina ‘ons weeshuis yayasan bali' en wordt daar fan van.
Op facebook zijn meestal de eerste krabbels te vinden en daarna een verslag op de website ligt eraan wat voor verbinding we hebben.

Nogmaals iedereen dank vanuit een bewolkt Bali,
Frits en Diana van der Giessen.


Reacties

Donderdag 20 januari 2011
Elomitirm      azeerhoudmaker@gmail.com     

Bedankt voor de interessante informatie


Januari 2011

Woensdag 19 januari 2011

Hallo alle gulle gevers,

 

zoals jullie zien zijn we goed aangekomen op Bali.

We zijn gelijk de volgende dag naar de "timmerfabriek" gegaan en het eerste bed stond inderdaad klaar.

Zag er goed uit, had jammer genoeg mijn fototoestel vergeten echt stom hoor, maar dacht de volgende dag nog even te gaan om een foto te maken.....helaas het was al uit elkaar gehaald.

We hebben gelijk wel 9 bedden besteld en die worden de komende 4 weken gemaakt.

Ze worden op het handje met 3 man gemaakt .....ja op Bali gaat niet alles even vlug.

Het is al heel wat dat er nu een planning is, ze gaan alleen maar aan de bedden werken, geen andere opdrachten tussen door.

Als ze eind februari klaar zijn worden ze samen met een timmerman naar "ons weeshuis"gebracht en de timmerman gaat ze daar in elkaar zetten met de grotere jongens.

Vanmiddag gaan we op zoek naar gasflessen (nieuwe) ook weer via iemand dus misschien goedkoper dan in het noorden.

Zaterdag gaan we naar "ons weeshuis" en blijven daar dan een week om te proberen een heleboel te regelen, we houden jullie op de hoogte.

Ook op facebook is er een pagina voor ons weeshuis yayasan bali gemaakt, je kunt daar fan van worden.

Jullie zien dus van alle kanten worden we geholpen.

Hartstikke fijn en iedereen weer bedankt voor het kijken en blijf ons volgen.

Op Bali regent en onweert het 's avonds en 's nachts heel erg, maar overdag droog meest bewolkt (dit is goed tegen het verbranden) en een temperatuur van omstreeks 27  28  graden.

Ons hoor je dus niet klagen.