Penampahan daarna Galungan en dan Kuningan

Dinsdag 31 oktober 2017

De dag voor Galungan is Penampahan Galungan er worden dieren (in het bijzonder varkens en kippen) geslacht, die bedoeld zijn om de negatieve gevolgen van zowel de bhuana agung (de omgeving van het individuele mens) en de bhuana alit (de innerlijke wereld van individuele mens)
Het vlees wordt daarna bereid voor traditionele Balinese gerechten zoals lawar, babi guling en satay.
Vooral de Balinese kinderen kijken naar Penampahan Galungan, omdat het een typische familiefeestdag is met veel heerlijke gerechten.
De volwassenen zijn echter uiterst druk tijdens deze dag met de laatste voorbereidingen van Galungan.
Penampahan is afgeleid van het Balinese woord tampah, wat betekent '(te) doden, slachten'. Het doden van dieren in dit opzicht is symbolisch voor het doden van 'het dier in jezelf'
De fysieke en spirituele reiniging van de bhuana alit en de bhuana agung wordt bereikt met een speciale Bhuta Yadnya ceremonie (Mabyakala) voor de familieleden en door het aanbieden van Segehan- offers aan Sang Bhuta Galungan om de gebouwen, werven, wapens, werkgereedschappen te beschermen evenals de familieleden.
De Mabyakala-ceremonie moet in de namiddag worden uitgevoerd bij zonsondergang. Deze ceremonie wordt privaat uitgevoerd bij de familie tempel, of samen met andere families in de Bale Banjar van het dorp.
In de namiddag van Penampahan Galungan installeren mensen de penjor voor hun huis lange versierde bamboestokken die bovenaan zijn gebogen.
Deze penjors zijn een soort offerings waarmee de mensen hun dank uitspreken voor de welvaart van de aarde die aan hen wordt toegekend.
De boog van het penjor symboliseert de heilige berg Agung, de lange bamboe de rivieren die van de bergen naar de zee lopen en de decoraties van vruchten en planten zijn symbolisch voor de gewassen die kunnen groeien waar de rivier (symbool voor water) de velden passeert op weg naar de zee.
Wij hebben deze morgen al een heel stuk varkensvlees gekregen van Putu onze tuinman.